Kategoriarkiv: Hus och hem

EuroMining har fått klartecken för sitt bostadsprojekt på Bryggeribacken

Kommunfullmäktige antog detaljplanen för Bryggeribacken i mars 2015. Efter att detaljplanen överklagats står det nu klart att EuroMining kan starta upp projektet vilket innebär ca 104 nya bostäder i Gällivare.

EuroMining planerar att starta med markberedning så snart som möjligt, men det blir tidigast 2016 när tjälen har gått ur marken. Det är planerat för villor, flerfamiljshus, parhus och radhus i området.

– EuroMining ska ha en stor eloge för sin uthållighet och vilja att vara en aktiv part i byggandet av det nya Gällivare, säger Lars Alriksson, kommunalråd.

– Äntligen har denna process med överklagan nått sitt slut. Nu har vi kommit ett stort steg närmare det välbehövda bostadsbyggandet. Det känns verkligen toppen, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

EuroMining AB är en del av MineDrill-koncernen där även FirstStop Gällivare, MineralProjekt AB samt BryggeriBacken AB ingår. Kul att det byggs i Gällivare och att staden växer. Mer nyheter om husbyggnationer hittar du hos hustankar.se. Det byggs mycket i Sverige nu.

– Det känns skönt att äntligen få komma igång efter flera år av överklaganden och samtidigt veta att den demokratiska processen har fungerat, säger Lars-Åke Augustsson, ekonomiansvarig på EuroMining AB.

Rörligt elpris billigare

En jämförelse mellan fast och rörligt elpris för aktiva kunder som tecknat elavtal under hösten visar att rörligt elpris varit billigast de senaste tre åren. Fördelningen mellan olika avtalsformer bland Sveriges hushåll är enligt följande. Hushåll med rörligt elavtal står för 40 procent, 38 procent har fast elpris och 15 procent är avtalslösa och betalar anvisningspris. Resterande 7 procent har andra typer av icke standardiserade elavtal. En analys av utvecklingen de senaste 12 månaderna visar att drygt 100 000 tidigare avtalslösa hushåll numera aktivt valt ett elavtal. Samtidigt har antalet hushåll med rörligt elpris ökat med motsvarande 100 000. Inom kategorin fast elpris har 40 000 fler hushåll ettårsavtal och motsvarande tapp kan utläsas för treårsavtalen.