Kategoriarkiv: Hälsa och sjukvård

Molinari Black är en mörk italiensk familjehemlighet

Hemlighetsmakeriet bakom receptet till Molinari Black har lönat sig även denna gång och resulterat i en ny fantastisk likör. Sedan 1945 har familjen Molinari producerat sambuca av ypperlig kvalitet och de lade samtidigt grunden för en av Italiens mest älskade drycker.

Recepten för familjens produkter är hemliga och endast en per generation i familjen känner till ingredienserna till fullo, berättar Ellinor Johansson, Senior Brand Manager Spirits på Berntson Brands som distribuerar produkten i Sverige. Detta gäller självklart även Molinaris senaste skapelse: Molinari Black.

Denna likör från Italien avnjuts bäst kall som en shot eller över is när andan faller på. Molinari Black är 30% och finns att beställa på Systembolaget med nummer 86729 och kostar 219kr 700ml.

En likör mörk som natten med violett spegel och med en rymd full av balanserade smaker. Stjärnanis, lakritsrot och viol i finstämdhet och en sötma som inte går av för hackor. Vi är ytterst glada och stolta över att äntligen fått denna mörka skönhet till Sverige som enda land i Europa, fortsätter Ellinor.

Ny mixerstav med purétillbehör från Braun

Braun mixerstavNu lanserar Braun sin mest mångsidiga stavmixer någonsin – Multiquick MQ5007. Den blandar, mixar och skär i ett rasande tempo. Dessutom har den ett mycket praktiskt purétillbehör. Med purétillbehöret kan du snabbt och enkelt själv tillaga dina puréer, mos, soppor, barnmat och såser.

I Multiquick 5-serien ingår ytterligare två varianter av stavmixrar. Med MQ5137 medföljer utöver purétillbehöret även ett hacktillbehör som på några sekunder hackar kött, hårdost, nötter, örter och rotfrukter. Med MQ5177 medföljer också en matberedare och ett speciellt skärblad som skivar potatis och andra rotfrukter till pommes frites-form.

Den kraftfulla mixerstaven på 750 Watt har ett ergonomiskt handtag och går att få i färgerna vitt och grått. Mixerstaven har 21 olika hastighetsnivåer och ett variabelt styrhjul som gör det möjligt att justera hastigheten med bara en hand. Med mixerstavens turboknapp kan man finjustera resultatet jämt. Med stavmixern medföljer en 0,75 liters blandkanna, purétillbehör och ballongvisp. Alla skärblad är i rostfritt stål och tål maskindisk.

Lösgodisets dag är den fredag 25e September

HemmakvällFredagen 25 september är det äntligen dags för Lösgodisets dag – årets bästa dag för alla oss lösgodisälskare. Det firar Hemmakväll med stort kalas i alla Hemmakväll-butiker hela dagen.

Hemmakväll bjuder på provsmakningar, tävlingar, erbjudanden och överraskningar för alla godissugna. Hemmakväll är en rikstäckande nöjeskedja med cirka100 franchise- och egenägda butiker från Ystad i söder till Luleå i norr. Hemmakväll är över 600 passionerade individer med det gemensamma målet att kunna erbjuda våra kunder det absolut bästa inom allt hemmakvällsrelaterat.

Årets mästerkock gick ner 30 kg med ViktVäktarna

Amir KheirmandDet var efter en semesterresa för fyra år sedan som Sveriges mästerkock Amir Kheirmand, 34, bestämde sig för att ta tag i sin vikt. Han vägde då 116 kilo, och ville ner under hundrastrecket. Det var med ViktVäktarna som Amir till slut lyckades: totalt 30 kilo försvann inom 18 månader. Den vikten höll han fram till inspelningen av Sveriges Mästerkock, då han gick upp tio kilo igen. Idag är Amir halvvägs tillbaka till sin idealvikt.

En ny sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att hela 65 procent av alla svenska män vill gå ner i vikt – och att majoriteten vill det för hälsans skull. 1 av 4 män har provat en eller flera dieter för att gå ner i vikt, men de flesta har brutit dieten redan efter några veckor.

Potatiskakor med rökt lax

Potatiskakor med rökt laxPerfekt som förrätt eller som drinktilltugg. Lika gott att tillaga med färskpotatis som matpotatis. Ska ni ha dem som drinktilltugg halvera storleken när ni steker dem. Blir det några över är de goda att äta kalla.

Potatiskakor med rökt lax
8 potatiskakor

500 g   färskpotatis
1 st  ägg
1 krm  svartpeppar
½ tsk  salt
½ st  rödlök
½ knippa   dill
200 g   rökt eller färsk lax
3 msk   smör- och eller rapsolja

1.  Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten tills den nästan är klar. Låt svalna. Grovriv potatisen och blanda med ägg, peppar och salt.

2.  Skala och skiva rödlöken fint. Hacka dillen. Blanda lök och dill med potatisen.

3.  Skär laxen i små bitar och rör ner den i potatisen.

4.  Klicka ut små plättar av smeten och stek dem i smör- och/eller rapsolja i stekpanna, ca 2 minuter på varje sida.

5.  Servera nystekta som drinktilltugg eller som förrätt med en klick crème fraiche eller gräddfil och en sallad.

Västerbottensost på nya marknader

VästerbottensostI takt med att mejeriet i Burträsk byggdes ut under 2012 har även produktionen av Västerbottensost ökat. Detta innebär att fler länder får möjlighet att prova på svenskarnas favoritost. Efter stora framgångar i såväl Storbritannien som Finland utökas nu exporten till ytterligare två marknader.

Under midsommarveckan (V.25) kommer Västerbottensost gå att köpa på Kaiser Tengelmann i Tyskland och under maj och juni på Globus i Schweiz – detta som en del i ett samarbete med Business Sweden och satsningen på svenska och nordiska matvaror. I Storbritannien fortsätter satsningen och under perioden 29-31/7 deltar Västerbottensost på Nantwich Show, världens största ostmässa.

Bakom receptet på den älskade osten står mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. År 1910 registrerades varumärket Västerbottensost hos patent- och registreringsverket. Men det var flera år tidigare, runt år 1872, som receptet till Västerbottensost kom till i det lilla mejeriet i Burträsk.

Ingen vet varför det bara går att tillverka Västerbottensost på mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för Burträsk eller om det beror på andra faktorer. Men en sak är säker, osten är lika älskad idag som för snart 140 år sedan.

Västerbottensost är ett av Norrmejerier registrerat varumärke.

Många nyblivna föräldrar oroar sig över hur barnet äter

Många nyblivna föräldrar oroar sig över om barnet äter lagom och om det väger för mycket eller för lite. Frågorna kring vikten och maten är många, samtidigt som vi dagligen läser i media om sockerlarm, nya dieter och att välling i nappflaska kan göra barn feta. Semper frågade därför över 3000 småbarnsföräldrar hur de resonerar kring sina barns mat och vikt.

En av fyra föräldrar oroar sig över att deras barn ska bli överviktigt. Största orsaken till oro är varken amning, barnmat eller matning ur nappflaska, utan att övervikt finns i familjen och att de egna matvanorna inte är bra.

70 procent av föräldrarna som hade barn mellan fem månader och två år, svarade att barnet äter välling. Välling i sig ansågs inte bidra till övervikt, utan de föräldrar som valde bort välling gjorde det helt enkelt för att barnen antingen ammades eller för att de tyckte bättre om modersmjölksersättning eller gröt.

I början av april i år kom ännu en i raden av larmrapporter i media där rubrikerna handlade om att vällingbarn blir överviktiga. Studien som låg till grund för tidningsrubrikerna fann att vällingkonsumtion vid sex månaders ålder ökar risken för ett högt BMI hos barn. Vad som inte framkommer är att det inte beror på vällingen i sig, utan på barnets och familjens matvanor.

Tidigare forskning har visat att barn som föds upp på modersmjölksersättning växer snabbare än ammade barn. Teorin har varit att barnet lättare får i sig mer ur en nappflaska och får beröm när det tömmer hela flaskan. Nu visar en studie från Umeås Universitet (Tumme-studien) att detta inte stämmer. Spädbarn som får ersättning i nappflaska reglerar själva intaget av energi och protein så att de får en motsvarande tillväxt som ammade barn.

Sempers undersökning genomfördes i Sempers föräldrapanel i april 2014. Totalt svarade 3378 föräldrar med barn under 3 år.