Många nyblivna föräldrar oroar sig över hur barnet äter

Många nyblivna föräldrar oroar sig över om barnet äter lagom och om det väger för mycket eller för lite. Frågorna kring vikten och maten är många, samtidigt som vi dagligen läser i media om sockerlarm, nya dieter och att välling i nappflaska kan göra barn feta. Semper frågade därför över 3000 småbarnsföräldrar hur de resonerar kring sina barns mat och vikt.

En av fyra föräldrar oroar sig över att deras barn ska bli överviktigt. Största orsaken till oro är varken amning, barnmat eller matning ur nappflaska, utan att övervikt finns i familjen och att de egna matvanorna inte är bra.

70 procent av föräldrarna som hade barn mellan fem månader och två år, svarade att barnet äter välling. Välling i sig ansågs inte bidra till övervikt, utan de föräldrar som valde bort välling gjorde det helt enkelt för att barnen antingen ammades eller för att de tyckte bättre om modersmjölksersättning eller gröt.

I början av april i år kom ännu en i raden av larmrapporter i media där rubrikerna handlade om att vällingbarn blir överviktiga. Studien som låg till grund för tidningsrubrikerna fann att vällingkonsumtion vid sex månaders ålder ökar risken för ett högt BMI hos barn. Vad som inte framkommer är att det inte beror på vällingen i sig, utan på barnets och familjens matvanor.

Tidigare forskning har visat att barn som föds upp på modersmjölksersättning växer snabbare än ammade barn. Teorin har varit att barnet lättare får i sig mer ur en nappflaska och får beröm när det tömmer hela flaskan. Nu visar en studie från Umeås Universitet (Tumme-studien) att detta inte stämmer. Spädbarn som får ersättning i nappflaska reglerar själva intaget av energi och protein så att de får en motsvarande tillväxt som ammade barn.

Sempers undersökning genomfördes i Sempers föräldrapanel i april 2014. Totalt svarade 3378 föräldrar med barn under 3 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.