Svenska kyrkan nysatsar i Costa del Sol, Spanien

Nu gör Svenska kyrkan en nysatsning i Costa del Sol för att möta det ökade behovet bland svenskarna.  Svenska kyrkan beslutade 2011 att låta församlingen i Costa del Sol bli en del av pastoratet Södra Spanien med kyrkoherden i Torrevieja som ansvarig.

– Tillsammans med kyrkokommittén i Costa del Sol har vi samtalat om framtida utmaningar för Svenska kyrkan på Costa del Sol. Vi ser ökade behov av stöd till barn och unga samt de riktigt gamla i området. En annan utmaning som väntar är att ge stöd till hundratusentals turister i området varje år.

Verksamheten har sedan dess drivits av en kyrkokommitté och en grupp volontärer. Costa del Sol är en stor svensk koloni med drygt 35 000 bofasta svenskar. I Spanien finns det närmare 90 000 svenskar. Mer om Spanien och svenska som bor där kan du hitta hos www.omspanien.se. Svenskarna gjorde 13 miljoner utlandsresor under 2013 och Spanien är det populäraste resmålet med över 2 miljoner resor, en ökning med 8 procent från föregående år.

– Vi ser markant ökade behov i Spanien och särskilt på solkusten Costa del Sol. Vi kommer att sända ut en präst och en assistent med diakonal inriktning. De utsända ska utveckla och förvalta arbetet tillsammans med de ideella som burit och bär verksamheten på plats. Under de senaste åren har ett ökat engagemang och ansvarstagande växt fram för Svenska kyrkan på Costa del Sol, säger Anders Bergkvist, chef för Svenska kyrkan i utlandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.